Hematológia

1996. december 2.Bevezetés

Ezt az anyagot elsősorban azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítsük a hazai orvosegyetemek hallgatóinak hematológia oktatását. Reméljük azonban, hogy ennél szélesebb körben is hasznosítható lesz. Ennek érdekekében, és az Internet szellemének megfelelően, munkánk szabadon hozzáférhető, bárki olvashatja. A szöveg, a képek azonban nem másolhatók le, nem használhatók fel! (Részletesen l. Copyright).

Ezt a munkát nem tekintjük befejezettnek, bármikor kiegészíthető, továbbfejleszthető. Ehhez nagyon szívesen fogadunk ötleteket, jó minőségű kenetek, diaképek felajánlását, de a meglevő anyag szakmai kritikáját is megköszönjük.

Ez a Kórélettani Intézet első próbálkozása www-s oktatási anyag létrehozására. Régi tervünk volt egy hematológiai segédanyag kidolgozása, amelyet klasszikus videotechnológiával kezdtünk meg. 1995 végén sikerült az NIIF egy pályázatán támogatást nyernünk egy www-s verzió kidolgozására. Ennek eredménye ez a munka. Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy milyen lesz az anyag fogadtatása. Amennyiben hasznosnak bizonyul, erőfeszítéseket fogunk tenni további oktatási anyagok kidolgozására.


Hardware és software feltételek

A képernyő felbontása lehetőleg legyen legalább 800x600-as, de ami ennél is fontosabb az az egyszerre megjeleníthető színek száma. Ha ez csak 16, akkor ne is próbálkozzunk a képek monitoron való nézegetésével. Még 256 szín együttes megjeleníthetősége esetén is jelentősen torzulnak a színek. Ilyenkor a tiszta színek helyett bizonyos színeket a gép más színekből álló pontokból igyekszik "kikeverni" (dithering), ami persze olyan érzetet kelt, mintha rossz lenne a kép felbontása. Nagyon ajánlott 64 ezer (hicolor) vagy "millions of colors" (truecolor) szín szimultán való megjeleníthetősége. Ehhez minimum 2MB video RAM szükséges. A képek JPEG formátumúak, a tömörítésnek köszönhetően még a nagyobb felbontású képek is elfogadható sebességgel letölthetők egy 14.4 kbit/s-os modemmel. Persze a SOTE LAN-ról (Központi Könyvtár, DC) mindez összehasonlíthatatlanul gyorsabb.

Az anyag bármilyen újabb verziójú www böngészővel (browser) nézegethető. A lényeg, hogy támogassa a táblázatok kezelését. Ajánljuk a Netscape 2.x vagy 3.x verzióját, vagy OS/2 alatt a Webexplorer 1.1e-t.


Dr. Tornóci László
Copyright © SOTE, Kórélettani Intézet